Wednesday, September 24, 2008

စားေသာက္ဆုိင္မ်ားတြင္ တားျမစ္ဆုိးေဆးမ်ား ေတြ႔ရွိ

via khitlunge ျပည္တြင္းသတင္း on 9/24/08 အစားအစာေတြကို ဆုိးေဆးႏွင့္ အေရာင္တင္ရာတြင္ သံုးစြဲခြင့္ျပဳထားသည့္ ဆုိးေဆး(Permitted"Food Color)ႏွင့္စားေသာက္ကုန္ ဆုိးေဆး(Food Grate Dyer) မ်ားမသံုးပဲ ေစ်းသက္သာၿပီး၊ လိုအပ္"သည့္ အေရာင္းလြယ္လြယ္ႏွင့္ရရွိႏုိင္သည့္ စက္မႈသံုး ဆိုးေဆးမ်ားကို အသံုးျပဳလာၾကျခင္းက စားသံုး"သူမ်ား၏ က်န္းမာေရးကိုစိုးရိမ္စရာျဖစ္လာသည္။ ေန႔စဥ္စား စားေသာက္ကုန္ေစ်းကြက္အတြင္း သံုးစြဲ"ခြင့္မျပဳသည့္ ဆိုးေဆးမ်ား အသံုးျပဳေနဆဲျဖစ္ေၾကာင္း စစ္ေဆးေတြ႔ရွိသျဖင့္ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေတာ္ စည္ပင္"သာယာေရးေကာ္မတီ က်န္းမာေရးဌာနမွ ဆုိးေဆးႏွင့္ ပတ္သက္သည့္ က်န္းမာေရး ေဟာေျပာပြဲမ်ား
ျပဳလုပ္ခဲ့ေၾကာင္း က်န္းမာေရးဌာနမွ ဌာနမႉး ေဒါက္တာေအာင္သန္းကေျပာသည္။ သံေစ်း၊ ေညာင္ပင္"ေလးေစ်း၊ ေမာ္တင္ေစ်း၊ ကုန္ေစ်းတန္းရွိ စားေသာက္ကုုန္ အေရာင္းဆုိင္တခ်ိဳ႕ရွိ အေရာင္တင္ငရုတ္"သိီးမႈန္႔၊ မွ်င္ငါးပိ၊ငါးပိေထာင္း၊ပုစြန္ခ်ဥ္တို႔တြင္သံုးရန္ခြင့္မျပဳသည့္ Rhodamine B ဆုိးေဆး၊ ပဲနီေလး၊"ငရုတ္ဆီ၊ အသားေျခာက္၊ အသားကင္၊ လက္ဖက္ေျခာက္ အခ်ိဳေျခာက္မ်ားတြင္ Orange II ဆိုးေဆး"ႏွင့္လက္ဖက္အစိုတြင္ Auramine O "ဆုိးေဆးမ်ား အသံုးျပဳထားေၾကာင္းစစ္ေဆးေတြ႔ရွိသျဖင့္ ပညာ"ေပးေဟာေျပာပြဲမ်ားျပဳလုပ္ျခင္းျဖစ္သည္။ခြင့္မျပဳဆုိးေဆး Rhodamine B၊ Auramine O၊ Orange II"ႏွင့္ Sudan ပါဝင္ေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ စားသံုးမိပါကမ်က္စိ၊ လည္ေခ်ာင္းႏွင့္ ႏွာေခါင္းတုိ႔ယာယံ
ျခင္း၊ အသက္ရႈလမ္းေၾကာင္း၊ အသည္း၊ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္အစာအိမ္လမ္းေၾကာင္းမ်ားကိုအဆိပ္ျဖစ္ေစ"ၿပီး တာရွည္သံုးပါက ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ကာ မ်ိဳးရိုးဗီဇကိုလည္းအဆိပ္အေတာက္(Genotoxic)ျဖစ္ေစ"ႏုိင္သည္ဟု သိရသည္။ ၿပီးခဲ့သည့္ေဖေဖာ္ဝါရီလက လည္းအသားကင္ဆုိင္မ်ားကိုစစ္ေဆးခဲ့ရာ Oran"-ge II ဆုိးေဆးအသံုးျပဳခဲ့ေၾကာင္း ေတ႔ြရွိခဲ့သျဖင့္အသားကင္ဆုိင္မ်ားတြင္လည္းအသိပညာေပးမႈမ်ား
ျပဳလုပ္ခဲ့သည္ဟု က်န္းမာေရးဌာနမွ တာဝန္ရွိသူ တစ္ဦးက ေျပာၾကားေၾကာင္း ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ စက္တင္"ဘာလ ၂၅ ရက္ေန႔ထုတ္ 7 Day News ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားပါသည္။

0 comments:

Template by : kendhin x-template.blogspot.com